Flere freelancere og iværksættere vælger at have base i landsbyerne, hvor de kan arbejde omgivet af fuglefløjt og frisk luft. Læs mere om det i denne artikel.

18.01.2023

Flere freelancere og iværksættere vælger at have base i landsbyerne, hvor de kan arbejde omgivet af fuglefløjt og frisk luft. Det er attraktivt i sig selv, men som kommune og landsby kan du være med at til give freelancerne endnu bedre forhold.

Kristina Højholt bor sammen med sin familie i en gammel togstation i Stenvad på Norddjurs med kaglende høns og summende bier i haven. Det er også herfra, hun som freelance tekstforfatter tryller ord om til skarpe og fængende tekster for sine kunder.

– Mine kunder synes, det er dybt charmerende, at fuglene synger i baggrunden, eller at jeg lige hurtigt skal hive en plade boller ud af ovnen, når vi taler i telefon. Det bliver bare mere personligt og meget mere mig, forklarer Kristina Højholt, der tidligere har boet i Aarhus og arbejdet fra smarte kontorfællesskaber med masser af bling-bling og fuld fart på.

I dag arbejder hun både hjemme fra spisebordet og fra et kontorfællesskab i en tidligere museumsbygning i Stenvad, som landsbyklyngen Midt i Norddjurs har etableret med støtte fra Norddjurs Kommune og det lokale museum.

Kristina Højholt arbejder som freelance tekstforfatter fra landsbyen Stenvad på Norddjurs.

Flere vil arbejde fra landet

Kristina Højholt er ikke den eneste, der har fået øjnene op for fordelene ved at drive virksomhed i en mindre landsby. I første halvår af 2021 blev der stiftet 16.848 nye enkeltmandsvirksomheder og PMV’er. Det er en stigning på syv procent i forhold til året før, og de største stigninger er sket i mindre kommuner som Dragør, Furesø og Odsherred. Det viser tal fra CVR.

Den teknologiske udvikling har også kun gjort det nemmere. Med en dækning på 77 % ligger Danmark i dag nummer et i EU, når det gælder adgang til digital infrastruktur i landdistrikterne, mens et flertal i Folketinget vil gøre 98 procent af Danmark til en digital gigabit-nation i 2025.

Velfungerende internet er et must, men det er fleksibiliteten og de rolige omgivelser, der spiller den største rolle for Kristina Højholt. Det samme gælder Adam Bindslev, der bor i Ørum få kilometer derfra, hvor han arbejder selvstændigt med blandt andet udvikling af elærings-koncepter og undervisning i projektledelse, fotografi og grafisk design.

Han har tidligere haft fast arbejde i Aarhus og Grenå, hvor han pendlede frem og tilbage, men de seneste år har han drevet sin egen virksomhed fra forskellige kontorfællesskaber og hjemmefra.

– Jeg arbejder meget mere effektivt, så jeg har mere fritid og fleksibel tid. De dage, jeg arbejder hjemmefra, står jeg op, når min kone tager afsted på arbejde, så jeg sidder klar ved skrivebordet kl. 7. Til gengæld kan jeg så holde fri kl. 14, forklarer han.

Teknologisk udvikling gør det lettere

Adam Bindslev oplever også, at der i kølvandet på corona er kommet en anden forståelse for, at man kan sagtens kan klare møder og andre ting online. Han laver fx en podcast for HK, hvor han tidligere tog til København og sad en hel dag i deres studie. Nu optager han det hjemmefra, og det bliver mindst lige så godt.

De to freelancere er enige om, at fordelene langt overstiger ulemperne ved at være lidt off the grid. Det er meget billigere at bo i en lille landsby langt ude på landet, men for Adam Bindslev kræver det også, at familien har to biler. Han har nogle gange møder i Aalborg, Odense og Aarhus, og det tager for lang tid med bus og tog. For Kristina er det mere et spørgsmål om at undgå at gå i stå.

– Den eneste ulempe er, at jeg har lidt lettere ved at gå i stå i de perioder, jeg ikke har så meget at lave. Nogle gange tænker jeg, at jeg godt kunne have gavn af at komme lidt mere ud og netværke lidt mere, men jeg trives bare bedst med ro og natur tæt på, forklarer Kristina Højholt.

Sådan kan du som landsby gøre det mere attraktivt at freelance

1. Skab et mødested

Som selvstændig er det rart at mødes med ligesindede i et professionelt og kreativt miljø, så vær med til at skabe rammerne. Måske har din landsby et gammelt posthus, en tidligere togstation eller andet, der står tomt og kan omdannes til kreativt kontorfælleskab.

2. Søg økonomisk støtte

Ønsker I at skabe et kontorfællesskab for at tiltrække nye beboere til landsbyen, kan der være økonomisk støtte at hente. Tjek LAG-midlerne, den kommunale erhvervsfremmeindsats og private fonde.

3. Inddrag området freelancere og iværksættere

Lad deres kompetencer, erfaringer og engagement komme i spil i forhold til at etablere, udvikle og drive et fælles arbejdssted.

Kilde: Coworking i danske landdistrikter, Center for landdistriktsforskning, SDU, 2016