Havtorn er et helt nyt og moderne bofællesskab for folk over 50 i den såkaldte Naturbydel.

Billede af tre beboere foran Havtorn Seniorbofællesskab
Foto: Søren Palmelund / Realdania By & Byg

 

 

22.04.2021

Man bor tæt på naturen og vandet men samtidig også tæt på byen. Ringkøbing bys butikker og kulturtilbud ligger inden for 4-5 kilometer og kan nås både på cykel og til bens. Havtorn er et helt nyt og moderne bofællesskab for folk over 50 i den såkaldte Naturbydel.

I bofællesskabet deler beboere lidt mere og bor lidt mindre. De bor i lejligheder fra 50 til 120 m2. Alle med terrasser eller altaner i tæt kontakt til naturen. Til gengæld er der lagt op til et aktivt udeliv på den 2.700 m2 store naturgrund, hvor beboerne kan boltre sig på blomstereng, i eget orangeri, fællesstue, grejskur til kitedrager og kajakker, vaskeplads til mountainbikes osv.

Hanne Bovbjerg er en af de fire fra efterårets opstartsholdet. Hun har været med til at indrette fælleshuset fra top til tå med alt fra knive og gafler til møbler, og fortæller:

- Nu er det Orangeriet, som vi har travlt med at indrette med citrus-træer, kurvemøbler og plantekasser. Man kan sige det sådan her: Rummene er os givet! Vi skal selv komme med indholdet, og det har været hårdt at få det hele op at køre. Men det har mest været dejligt: Vi har kunnet være sammen med nogen om noget coronapandemien, hvor andre har siddet mutters alene pga. nedlukkede forsamlings- og kulturhuse.

Et stærkt fællesskab

Hanne Bovbjerg boede tidligere i Ringkøbing, men søgte efter sin mands død for to år siden et nyt hjem med god social kontakt til ligestillede.

- Da jeg kom og sagde, at jeg skulle flytte i bofællesskab, troede familie og venner, at jeg var gået fra forstanden. Jeg er selv positiv overrasket over, hvor godt det sociale fungerer og vil helt klart anbefale det til andre. Vi går ture og spiser sammen to-tre gange ugen. Oveni det er der tit eftermiddagskaffe, nybagte boller og alt det løse.

Bofællesskabet appellerer til andre end forventet. Projektleder Jørgen Søndermark siger:

- Negativt har det overrasket at det er så svært at tiltrække mænd i forhold til kvinder. Jeg ved, det er et generelt fænomen, men jeg havde alligevel forventet at den direkte adgang til naturen, de fede værkstedsfaciliteter med videre ville have tiltrukket mænd også. 

Billede af tre beboere i Havtorn Seniorbofællesskab
Foto: Søren Palmelund / Realdania By & Byg

Kommer fra København, Århus og Spanien

Interessen for Havtorn har bredt sig, men også til uventede kanter. Jørgen Søndermark siger:

- Det har overrasket positivt at der har været interesse for boligerne og fællesskabet ikke kun lokalt men også fra København, Århus og sågar Spanien. Det giver gode muligheder for at redefinere begrebet ‘udkant’: "Det er “som at bo i sommerhus hele året” som én sagde.

Når det kommer til at give et godt råd til kommuner, der overvejer et lignende bofællesskabsprojekt, siger Jørgen Søndermark at det for det første gælder om at tænke boformen ind i planlægningen fra starten:

- Sørg for god beliggenhed og gode bygninger med vægt på fælles faciliteter. Ikke blot som det klassiske ‘fælleshus’ men lige så meget ‘hverdagsfællesskaber’ som opfordrer til de tilfældige møder. For det andet skal man måske overveje sin formidling - begrebet seniorbofællesskab er ikke så kendt og lugter lidt af ældrebolig, så måske skulle man tale om fx livstilsboliger 50+ eller lignende. 

Med udsigt til at den næste mandlige beboer snart flytter ind, og flere fremvisninger i kalenderen, er Havtorn godt på vej.

Lær af Naturbydelen


Naturbydelen ved Ringkøbing er et godt eksempel på hvordan man kan udnytte stedse bundne ressourcer og udvikle multifunktionelt. Naturen er udviklet før byggeriet af de første huse gik i gang. Det har tidligere været brugt som landbrugsjord, men blev omdannet til naturtyper, der er karakteristiske for landskaberne omkring Ringkøbing Fjord.

Alle beboere, både i seniorbofællesskabet og resten af bydelen, har private terrasser/altaner og direkte adgang til naturen. Men i stedet for at passe hver sin lille have, er man fælles om enge, søer, bærhaver og frugtlunde, hvor man kan lave forskellige aktiviteter med sine bofæller og naboer på kryds og tværs af generationer.

Som en del af projektet er der skabt et system af vandløb og små søer, der afleder regnvand og dermed sikrer boligerne mod fremtidens hyppigere skybrud.

Udviklingen af Naturbydelen sker i et partnerskab mellem Ringkøbing Kommune og Realdania By & Byg. Læs mere om Naturbydelen her. 

Billede af Havtorn Seniorbofællesskab
Foto: Søren Palmelund / Realdania By & Byg



Fællesskaber for ældre

Seniorbofællesskabet Havtorn i Ringkøbing er ét af i alt ni seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet som en del af initiativet ”Rum og fællesskaber for ældre”.

Initiativet skal afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet med henblik på at bekæmpe ensomhed blandt ældre og imødekomme en stigende efterspørgsel på seniorbofællesskaber.

Læs mere om ”Rum og fællesskaber for ældre” her.