I den lille landsby Studsgård uden for Herning har kommunen udstykket 20 grunde til en grøn bydel, hvor du kun må bygge bæredygtigt.

02.02.2022

I den lille landsby Studsgård uden for Herning har kommunen udstykket 20 grunde til en grøn bydel, hvor du kun må bygge bæredygtigt. Ideen er god, men indtil videre er kun to huse skudt op.

I Studsgård har en lille del af byen fået sit helt eget byskilt. ”Den Grønne Bydel” står der ved indkørslen til Voldgårdsvej 1-15, der ligger i det åbne landskab omgivet af skov, eng og hede. Her har Herning Kommune udstykket en række byggegrunde med særlige krav til at bygge bæredygtigt.

Carsten Markussen er en af initiativtagerne til projektet og var sammen med sin kone den allerførste til at købe en grund i den grønne bydel, hvor de bor i dag.

– Vi har bygget et træhus med træisolering og ståltag med solceller. Vi ville gerne bo med højt til himlen og have mulighed for at gøre vores del for miljøet i dagligdagen, forklarer han.

Fokus på bæredygtighed

Landsbyen Studsgård ligger otte kilometer syd for Herning og består af knap 200 husstande med cirka 450 beboere. Borgerne i byen har gennem mange år haft fokus på bæredygtighed og sat deres egne ambitiøse klimamål.

Carsten Markussen har været formand for borgerforeningen siden 2003, og allerede dengang var bolig og klima et gennemgående tema. Derfor fik de ideen om at knytte de to ting sammen og skabe en grøn bydel. Men først var de ude for at lave et grundigt forarbejde.

–  Vi tog på flere studieture med byrådet, arkitekter og byplanlæggere til andre grønne bydele i området. Vi besøgte blandt andet levefællesskabet ’Hertha’ i Galten og Andelssamfundet i Hjortshøj, som gav os masser af god inspiration, fortæller Carsten Markussen.

Og planen var klar. Den grønne bydel i Studsgård skulle bestå af 20 udstykkede grunde i forskellige størrelser, som alle havde særlige krav. Der må blandt andet kun bygges huse af miljøvenlige materialer og benyttes alternative energikilder som fx solvarme og solceller.

I 2008 stod de 20 grunde klar til salg, hvor Carsten Markussen altså slog til som den første.

Behøver ikke at være kompliceret

Desværre er det ikke strømmet til med klimainteresserede naboer som ønsket. Indtil videre er der kun bygget på to af grundene i alt.

– Det er desværre ikke blevet den store succes – endnu. Måske har vi været for tidligt ude eller måske har byen bare ikke være klar til det endnu. Det er træls, men vi giver ikke op. Vi trænger til lidt nyt blod i Studsgård, og med den grønne bydel håber vi at kunne tiltrække nogle kreative og stærke, unge kræfter, fortæller Carsten Markussen.

Han mener, at den manglende interesse måske kan skyldes, at det for nogen kan virke uoverskueligt med de bæredygtige krav. Det er fx kun nogle få af grundene, der kan tilsluttes rensningsanlægget.

Men selvom der er mulighed for både at bygge et hus af halm eller isolere med muslingeskaller, behøver det ikke at være hverken kompliceret eller besværligt ifølge Carsten Markussen.

– Du kan faktisk godt bygge et typehus her. Der er for eksempel et lokalt typehusfirma, der har lavet et projekt for deres huse, så de kan tilpasses, så de lever op til kravene i den grønne bydel, fortæller han.

Carsten Markussen og resten af arbejdsgruppen bag den grønne bydel er i løbende dialog med Herning Kommune for at tiltrække nye beboere til bydelen, og de håber snart, der kommer gang i salget, så den grønne bydel for alvor kan blomstre op.

Krav til at bygge i Studsgårds grønne bydel

  • Husene skal bygges af miljøvenlige materialer – genbrugs- eller naturmaterialer
  • Husene skal have lavt energiforbrug – energi A
  • Husene skal benytte alternative energikilder som solvarme, solceller, brænde/stokerfyr
  • Husene skal benytte miljørigtig affaldshåndtering – fx komposteringsanlæg.

Læs mere om Studsgårds Grønne Bydel her.