I Nordfjends har fire frivillige kvinder det seneste år mobiliseret lokale kræfter for at skabe mere bæredygtighed i hverdagen.

30.05.2024

Kører du nordpå fra Viborg, rammer du Nordfjends, der ikke bare er et naturskønt område i Skive Kommune, men et sted som det seneste år har arbejdet med bæredygtighed takket være fire frivillige, der sammen fik en god ide. Én af dem er Hanne Juel, der selv bor på halvøen Lundø.

- Vi har mange skønne fællesskaber i de enkelte landsbyer og mange gode traditioner. Men hvordan kan al skaber- og handlekraft i området også blive til mere bæredygtighed i og på tværs af de 13 små landsbyer, der udgør Nordfjends. Det var dét, vi ville undersøge og understøtte, fortæller hun.

Sæt fællesskabet i spil

Projektgruppen havde sendt ansøgninger til forskellige fonde, hvor de modtog godt 300.000 kroner, og i foråret gik turen til alle lokalråd og bestyrelser i området, hvor ideer blev testet og mobilisering af interesserede gik i gang. De oprettede facebookgruppen Bæredygtige Nordfjends 2040, og i efteråret 2023 skød de projektet i gang med en stor inspirationsmiddag baseret på et velkendt running dinner-koncept i Nordfjends.

- Vi ville bruge de gode fællesskabstraditioner til at gøre noget nyt, så vi inviterede til en aften med tre retter bæredygtig mad, hvor man skiftede bord ved hver ret. Ideen var at få indsamlet gode ideer til bæredygtige initiativer i Nordfjends – og vi havde kun én regel: Alle ideer er velkomne, og ingen må sige: 'Det har vi prøvet før', fortæller Hanne Juel.

Og det virkede. Det lykkedes at samle over 80 mennesker, der tilsammen skabte 630 ideer inden for temaerne: Natur, mindre forbrug og vedvarende energi. Ud af det blev opsamlet 18 temaer.

Det er netop fællesskabet, der skal i spil, hvis du som lokalområde ønsker at rykke på den grønne omstilling, mener Lone Belling, der er  der er forfatter, foredragsholder og konsulent for Grønne Nabofællesskaber.

- Det er min erfaring at de mange bliver motiveret af at finde ud af, at de ikke er alene. Vi er flere, der vil det samme – og så kan vi gøre noget sammen. I Nordfjends er projektet baseret på fællesskab og fælles oplevelser, og det er lige præcis dét, der skal til, for på den måde kommer vores hverdag til at skabe vores værdier, og vi får lyst til at handle, forklarer Lone Belling.

Et væld af aktiviteter

Ideen bag projektet i Nordfjends er netop at styrke glæden ved at skabe i fællesskab, give mulighed for at møde nye venner på tværs af landsbyerne og give inspiration til hvordan de hver især og tilsammen kan bidrage til den grønne omstilling. Og det seneste år har det bugnet med arrangementer, udflugter og aktiviteter i bæredygtighedens tegn.

Vi har haft oplæg med Steen Møller fra Friland og Grobund, vi har haft Ole Sommer Bach fra Randers Regnskov ude at fortælle om vandhuller, der har været oplæg om biodiversitet, afgræsning ved Storeåen, og vi har været på små udflugter til selvforsynende haver og repair-caféer, fortæller Hanne Juel og tilføjer med et smil:

- Og nu er der for eksempel gravet vandhuller til tudser og padder flere steder i Nordfjends – jeg har også selv gravet et i baghaven. Tre landsbyer er gået sammen om at skabe en sycafé og snart kommer der en repaircafé. Der sker virkelig noget, når folk går sammen.

Opbakningen i lokalområdet har været fantastisk. Facebookgruppen har næsten 400 medlemmer, og der har være 50-80 deltagere til alle otte arrangementer og 10-12 på udflugterne. I januar vandt Bæredygtige Nordfjends 2040 titlen som den bedste fortælling i Skive Kommune med mange stemmer.

Nu er projektet tæt på afslutningen af denne del. I maj og juni løber de to sidste arrangementer af stablen – et kursus om klimavenlig mad og en afslutningsfejring med grøn mad, oplæg om hvordan den laves og en kavalkade over alle de klimavenlige projekter og ideer, der er sat i gang siden sidste efterår.

- Det bliver godt at dele, hvor meget der er sket på godt et halvt år. Men det stopper selvfølgelig ikke her. Der er mange i gang både hjemme og på tværs. Folk har mødt hinanden og fundet nye venner, og vi i gang med at kigge på mulige projekter og lave nye fondsansøgninger, fortæller Hanne Juel.

Hanne Juels bedste tips til at mobilisere lokale kræfter

  1. Giv et velkendte et tvist
    Tag udgangspunkt i eksisterende fællesskaber og traditioner – og gør noget nyt.

  2. Få hjælp
    Find dem, der er gode til noget. De hjælper gerne fra deres afsæt.

  3. Giv hjælp
    Inviter til inspiration og små handlinger ud fra folks egne ideer. Giv en hånd.

  4. Udbyg tilliden
    Inviter til nye fællesskaber omkring en fælles interesse i bæredygtighed. Forbind folk med samme interesser.
  5. Anerkend, at ting tager tid
    Det kræver tålmodighed at skabe forandring.

  6. Byg på glæde og server mad