Kunst og kultur bidrager til livskvalitet på landet
Halkær Kro er spillested, spisehus og samlingspunkt i Halkær. Kroen fylder landsbyen med liv og samler folk fra nær og fjern. Læs mere om kroen i denne artikel.
29.11.2023
Det er Halkær Kro – Mad og Kulturhus i Nordjylland et godt eksempel på. Kroen blev opkøbt af otte lokale familier i 1992 og er i dag et spændende spillested, spisehus og samlingspunkt, der både fylder liv i landsbyen og samler folk fra nær og fjern.
Hist, hvor vejen slår en bugt i den lille landsby Halkær, lyser byens kro op med sin solgule farve. Men Halkær Kro – Mad og Kulturhus er meget mere end blot en landsbykro. Det er fortællingen om et kulturhus, der har markeret sig som spændende økologisk spisehus, et sprudlende mødested samt et af landets førende spillesteder for folke- og verdensmusik.
– Konceptet har lige siden starten være folkemusik og økologisk mad baseret på frivilligt arbejde. Mine forældre var med til at opkøbe kroen i 1992, så på den måde har stedet altid været en del af min opvækst, fortæller Ellen Marie Drastrup, der i dag er forperson for kroens bestyrelse.
Halkær Kro har også været med til at sætte et aftryk på lokalområdet, hvor folkene bag blandt andet har været med til at skabe en naturbørnehave ved den eksisterende friskole og lokale vandreruter, så kroen trækker tråde længere ud i samfundet.
– Det er med til at gøre Halkær Kro til et specielt sted. Vi er ikke bare en landsbykro, men har visioner ud over det. Vi er et energisted, der er med til at udvikle og ville noget i lokalområdet, fortæller Ellen Marie Drastrup.
Vigtig rolle i lokalsamfundet
Dermed spiller Halkær Kro en vigtig rolle som et lokalt kulturhus, der medvirker til et bredt kulturudbud alle steder i Danmark – også i de små landdistriktsområder.
– Det er vigtigt, at alle har adgang til at opleve og udfolde sig kreativt og kunstnerisk – også på landet, siger Ikki Christine Knudsen, der er udviklingskonsulent i Region Midtjylland, som samarbejder med de midtjyske kommuner i Europæisk Kulturregion for at støtte op om og synliggøre kulturhusene rolle.
– Kulturhusene bidrager til at sætte fokus på lokalområdernes særlige potentialer og DNA og til at sætte dem i spil, så de i langt højere grad skaber værdi for lokalområdet, fortæller Ikki Christine Knudsen.
Undersøgelsen "Kulturhuse i Region Midtjylland" viser også, at 72 % af kulturhusene mener, at de arbejder med udvikling af lokalsamfundet inden for blandt andet socialt ansvar og sundhedsfremme, lokaludvikling og branding samt at skabe et fysisk mødested.
Kulturhusene og miljøerne omkring dem er nytænkende og kulturen og kunsten er per definition undersøgende, kreativ og åben over for at finde og afprøve nye løsninger.
Og det gælder især hos Halkær Kro, som har specialiseret sig i et originalt musikprogram, hvor de gerne præsenterer noget, andre ikke har.
– Vi prøver at skubbe lidt til, hvad det er for noget musik, folk kan opleve på landet. På den måde tilbyder vi en øjenåbner for folk. Og nogle kører gerne en time for at kunne være med, så vi er med til at samle folk, der har en særlig interesse for musik, fortæller Ellen Marie Drastrup.
Nye projekter på vej
Men det stopper ikke der. Hos Halkær Kro er der lige nu gang i nye spændende visioner, hvor kroen er under renovering og udvidelse, så der efter planen står et spritnyt madkulturhus klar til juni 2024 med nye udefaciliteter som bålplads, udekøkken, skolehaver og kompostsystem.
– Vi vil gerne køre vores koncept videre og hele tiden udvikle det. Lige nu rykker vi for eksempel på muligheden for at afholde skolekøkkener. Vi vil gerne kunne tage en skoleklasse med ud og grave kartofler op, gå ned i køkkenet og tilberede dem og nyde måltidet sammen bagefter, fortæller Ellen Marie Drastrup.
Derudover har de i år afholdt deres første udendørs koncert, og det er også noget af det, der kommer til at være mere af på Halkær Kro fremover. Ud over koncertaftener, folkekøkken, fællesspisning, surdejskursus, grøn familiedag og meget, meget mere.
Om Halkær Kro
Kroen ligger i den lille landsby Halkær sydvest for Nibe og har været et frivilligt drevet, økologisk forsamlingshus, siden otte lokale familier etablerede stedet i 1992.
Halkær Kro har siden fungeret som spillested, kulturhus, økologisk spisehus og lokalt samlingssted, hvor cirka 100 frivillige bidrager til events, vedligehold og nye ideer.
3 tips til at udvikle dit kulturhus
Stil dig selv disse tre spørgsmål, som er relevante at arbejde med i forhold til at skabe endnu mere deltagelse i dit kulturhus:
- Hvilke former for deltagelse tilbyder dit kulturhus?
- Hvordan hænger de forskellige deltagelsesformer sammen med organisationsformen i kulturhuset?
- Hvilke værdier har de forskellige deltagelsesformer for deltagerne?
Læs mere i guiden DELTAG fra Kulturhusene i Danmark/Aarhus Universitet.