Brug naturen rigtigt – og skab større trivsel for unge
Nærheden til naturen er en af landdistrikternes store styrker, og naturen kan gøre en positiv forskel for unge. Især dem, der synes livet er lidt svært.
09.12.2022
Nogle landsbyer bruger allerede deres naturskønne omgivelser bevidst i forhold til at skabe bedre vilkår for unge. I Klitmøller i Vestjylland har deres HF-ungdomsuddannelse for eksempel sat både surfing og outdoor på programmet, og kigger vi til det lille samfund Vágur på Færøerne, var de ramt af fraflytning, indtil de fandt ud af at lukrere på deres fantastiske natur og etablerede en outdoor højskole.
Og det giver god mening at inddrage naturen i unges liv, viser et nyt forskningsprojekt, Natur til et godt liv, fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet. Her har professor Niels Ulrik Sørensen været med til at undersøge, hvordan naturen kan gøre en positiv forskel for unge på kanten af samfundet.
– Mødet med naturen kan være et alternativ til klasseværelset, hvor en del unge oplever en perfektheds- og præstationskultur, der stresser dem. Den vigtigste konklusion fra vores arbejde er de seks kvaliteter i unges møde med naturen, som fremstår ekstremt stærke – det gælder især i forhold til eksistentielle spørgsmål og det at gå på opdagelse, forklarer Niels Ulrik Sørensen.
Naturen får os til at føles os mindre
Én af de ting, studiet viste, var nemlig, at naturen er god til at sætte fokus på unges tanker om liv og eksistens.
– Der deltager en ung pige i studiet, der er lidt presset og føler, at der er mange ting i hendes liv, der afhænger af hende selv. Hun har mange vigtige valg, hun skal træffe, og her kan naturen være med til at vise, at verden er meget større end os selv, forklarer Niels Ulrik Sørensen.
Den 17-årige pige beskriver mødet med naturen sådan her:
”Jeg kan blive meget nervøs over de ting, der hele tiden sker i mit liv, og så være ked af, at det ikke er godt nok, og at jeg ikke gør tingene godt nok. Det, synes jeg, natur hjælper på, fordi jeg føler mig mindre på en god måde. Natur får mig til at føle mig irrelevant, lidt ligegyldig på en rolig måde.”
Glemmer verden omkring sig
Ifølge Niels Ulrik Sørensen fylder netop dette med at træffe vigtige valg, lave en fremtidsplan og have en klar ide om, hvad du vil med dit liv, meget hos unge i dag. Men det er en meget lineær måde at være i verden på, som ikke passer til alle unge, og her kan naturen dreje fokus over på at gå på opdagelse og lade sig overraske – som for eksempel af mødet med en fuglerede, som en af de unge fortæller om her:
”Lige pludselig møder vi nogen af de der steder, hvor der er en rede. Vi gik over og åbnede, og så så vi helt nyfødte fugleunger. De var begyndt at få vinger og sådan noget der. De var supersøde. Så gik vi bare lidt videre rundt, og så skulle man selvfølgelig rundt og kigge i de andre, om der var nogen, der var tomme. Det var de overhovedet ikke. De var allesammen fulde.”
Hjælp de unge på vej
Eksemplet glæder Niels Ulrik Sørensen, for det viser, at naturen kan gribe unges nysgerrighed og får dem til at fordybe sig i det, der sker lige nu og her.
– Naturen kan overraske os og tage hele kroppen med, så vi glemmer verden omkring os, forklarer han.
Forskningsprojektet har også vist, at naturen har større indvirkning på unges liv, når de møder den i nogle bestemte rammer. For naturens glæder træder ikke naturligt frem hos alle unge.
– Det giver ikke nødvendigvis mening bare at slippe unge løs i naturen, men bruger du nogle pædagogiske principper og rammesætter mødet med naturen, kan den gøre en stor forskel, forklarer Niels Ulrik Sørensen.
6 kvaliteter ved unges møde med naturen
1. Åbne sanser
Naturen gør unge opmærksomme på lyde, kulde, varme, farver, lys og mørke.
2. Det vi bare gør
Ritualer, regler og rutiner i naturen kan gøre det nemmere for unge.
3. Sammen
Naturen indbyder til fællesskab og samvær.
4. På opdagelse
Naturen er et rum, der er fuld af skjulte skatte og overraskelser.
5. Food for thought
Naturen kan stimulere de ungens videbegær og lyst til at lære.
6. De store spørgsmål
Naturen giver anledning til tanker om liv og eksistens.
Læs mere i rapporten "Natur til et godt liv – unges fortællinger om deres møde med naturen"
Vil du have mere inspiration?
Bikubenfondens natursociale indsats bruger naturen som element i pædagogiske forløb med unge på kanten – og giver gode råd og inspiration til fagpersoner.