Eleverne på Nørre Snede Skole har været med til at skabe en mikroskov med 1800 træer på skolens område. Her kan du læse om deres projekt.

17.03.2023

Når eleverne på Nørre-Snede Skole har frikvarter, vil de snart kunne løbe og lege i deres helt egen mikroskov med masser af fugle, insekter og smådyr. De har plantet hele 1800 træer og buske på et lille areal ved skolens idrætsbane.

I november havde eleverne på Nørre-Snede Skole mere jord under neglene end ellers. De har nemlig været i fuld gang med at etablere en mikroskov på et lille område bag skolen, hvor de har plantet 1800 træer og buske på 600 kvadratmeter.

Men selvom den er lille, er det faktisk lidt af en superskov.

– De små mikroskove er et japansk inspireret koncept med en meget tæt beplantning, der har en overraskende stor effekt. På grund af tætheden har skoven potentiale for at vokse eksponentielt, forklarer Carsten Larsen, der er naturfagslærer på Nørre-Snede Skole.

Samler eleverne

I modsætning til en traditionel skov er mikroskoven mere tænkt som en jungle med forskellige hjemmehørende arter som egetræer og havtornbuske i flere lag, der skaber det perfekte levested for masser af fugle, smådyr og insekter.

Det er Nørre-Snede Skoles 8. klasse, der er gået forrest i projektet, men hele skolen har været involveret, så alle dens 325 elever har plantet mindst ét træ.

– Vi er en lille skole, så et fælles projekt som dette har en stor sammenhængskraft. Alle har været med, og projektet har givet eleverne tro på egne evner og følelsen af at være med til at skabe noget. Naturen er kommet under huden på dem på en helt anden måde, forklarer Carsten Larsen.

Ud over at det er spændende i sig selv at være med til at plante en skov, giver mikroskoven også mulighed for at eleverne kan følge naturens udvikling hen over året.

– Det er fedt, at vi nu har et unikt stykke natur helt tæt på. Før var det bare et stort græsareal med to fodboldmål, men nu får eleverne også et sted, hvor de kan løbe ind og ’blive væk’. Tanken er, skoven også kan tilbyde eleverne små lommer af ro, forklarer Carsten Larsen.

Vokser hurtigt

Eleverne må dog væbne sig med tålmodighed lidt endnu, før de kan gå på opdagelse i den jungleagtige mikroskov. Den skal lige vokse sig til først.

– Den er ikke så skovagtig endnu. Det ligner mest et krat uden blade, men i løbet af bare ét år vil den kunne vokse sig dobbelt så stor, så det bliver spændende at følge, forklarer Carsten Larsen.

Og Nørre Snede Skole har ikke planer om kun at nøjes med én mikroskov. Næste år vil de plante endnu en lille skov, der afskærmer skolen fra den kedelige parkeringsplads ved hallen og giver mere vild natur at gå på opdagelse i.

3 gode tips til at etablere en mikroskov

Nørre Snede Skole har samlet 3 gode tips til, hvordan man kan etablere en mikroskov:

1. Tænk i netværk

Involver så mange i lokalsamfundet i projektet som muligt. Vores skoleleder sagde for eksempel: Jeg giver pizza og øl, hvis nogen har en gravemaskine. Og vupti – så havde vi to gravemaskiner i gang med at pløje jorden op.

2. Involver eleverne

Det skaber masser af stolthed og fællesskab blandt eleverne at have en skov, som de selv har plantet.

3. Søg tilskud

Der er midler at hente, når det gælder om at bidrage til øget biodiversitet og læring. Nørre-Snede Skole har fået tilskud på i alt 200.000 kroner fra Ikast-Brande Kommune og Region Midtjylland.