Foreningen Landsbyliv i Hjortshøj er rykket ind i Vimbys håndarbejdshus med det nye sundhedsprojekt "SySammen".

Billede af en symaskine og stof

23.04.2021

Foreningen "Landsbyliv i Hjortshøj" er rykket ind i Vimbys håndarbejdshus med det nye sundhedsprojekt "SySammen", som er støttet af Aarhus Kommunes Corona-ensomhedspulje.

Håndarbejdshuset er et åbent værksted i Vimby, hvor Hjortshøjs borgere kan komme forbi og efter hjælp-til-selvhjælps-princippet reparere stort og småt. I hvert fald indtil corona satte en stopper for det. Derfor er Landsbylivs nye initiativ "SySammen" en kærkommen mulighed for igen at mødes og nørkle med noget sammen. Dorte Wahlberg, som er tovholder på projektet, fortæller:

- Vi har fået penge af Aarhus Kommunes Corona-ensomhedspulje til at sy sammen og skabe fællesskab for ældre. Vi har mange måder at mødes på: Jeg sætter møder op med en til to personer i Håndarbejdshuset. Jeg kan også gå på sy-gåture med en deltager, eller komme på besøg hos folk i deres eget hjem, hvis et fysisk fremmøde er vanskeligt. Eller jeg kan aflevere materialer uden for døren, og så indkalde til online håndarbejde senere. Det er vores mål at lave nogle projekter og sy-værker, som kan bruges eller blive til et fælles kunstprojekt.

Op på syhesten

Men Håndarbejdshuset kan mere end det. Håndarbejdshuset er et kreativt og socialt samlingssted i Hjortshøj for folk, der kan lide at bruge hænderne og hovederne i fællesskab med andre. Normalt mødes folk her to gange om ugen for at reparere, omsy og designe nyt tøj af gammelt. Det er populært -  ikke mindst fordi det taler ind i den aktuelle klimadagsorden.

Der er masser af workshops. For dem, der knækkede en nål på deres symaskine eller aldrig bestod sy-kørekortet i skolen, er der workshoppen "Op på syhesten". Under overskriften "Barsler og Bedster" samles man om at sy til baby/børn hver anden fredag. Og endelig har sy-entusiaster syet et Haikudigt til en Pop Up festival.

Få hjerne og tøjet lappet

Håndarbejde er ikke kun hyggeligt tidsfordriv. Håndarbejde har også mange sundhedsfremmende effekter.

Forskeren Anne Kirketerp har påvist at tilstande som depression, stress, angst og demens har gavn af de kreative processer. Det er sundt for vores hjerner at nørkle, repetere og gøre ting færdige, ligesom det kan øge vores evne til både at skabe overblik, og at tage livet i små overskuelige bidder.

Det er derfor tanken at Håndarbejdshuset (også) skal være til folk med stress, udbrændthed eller andre sygemeldinger, der har brug for at komme på ret køl igen.

Billede af udstilling af digte

Håndarbejde er sundt

Anne Kirketerp er uddannet kunsthåndværker, psykolog og ph.d. og har forsket i sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk. Hendes bog CRAFT PSYKOLOGI (Mailand Forlag 2020) viser, hvorfor håndarbejde ikke blot er meningsfuldt og dejligt at udføre – men også har en lang række gavnlige fysiske og psykologiske effekter. Tilstande som depression, stress, angst og demens har gavn af de mindfulde processer i overskuelige bidder.

Anne Kirketerp argumenterer for, at det er sundt for vores hjerner at nørkle, repetere og gøre ting færdige, modsat det gængse mantra om at lære noget nyt, nyt og mere nyt.

Foreningen Landsbyliv

Landsbyliv støtter grupper, organisationer og enkeltpersoner med at udvikle det gode liv i Hjortshøj.

Landsbyliv er almennyttig forening og har til formål at fremme skabelsen af gode rammer for livets sociale, kulturelle, økologiske og økonomiske udvikling i Hjortshøj, med respekt for lokale grupper, foreninger og beboere, gennem eksempelvis:

  • Inklusion: Fremme inklusion af udviklingshæmmede og andre udsatte borgere
  • Adgang og brug: Fremme almenhedens adgang til og aktive brug af det åbne land i og omkring Hjortshøj
  • Ret og ansvar: Fremme borgernes rettigheder til og ansvar for vores fælles arealer og ressourcer
  • Kultur: Fremme inkluderende kulturelle aktiviteter
  • Natur: Fremme sameksistens mellem mennesker og natur i og omkring Hjortshøj