13.06.2022

Der var både lagkage, taler og gymnastikopvisning, da Faster Sogn officielt fik overrakt regionens landsbypris.

- Faster Sogn har i den grad været med til at vise vejen for, hvordan man som lokalsamfund selv kan gøre en kæmpe forskel.

Sådan lød det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), da han søndag 12. juni officielt overrakte Region Midtjyllands Landsbypris 2022 til Faster Sogn i Ringkøbing Skjern Kommune.

Sammen med regionen bød Faster Sogn, som består af de tre små landsbyer Astrup, Ejstrup og Faster, til stor fest – udover at modtage Landsbyprisen overrakte Faster Sogn selv sin forskønnelsespris samt prisen "Årets Flamme" til en af områdets mange ildsjæle. Derudover bød dagen på bl.a. gymnastikopvisning og rundvisning i det renoverede mejeri i Astrup.


Formand for Aktiv Faster, Svend Erik Olesen modtog prisen fra regionsrådsformand Anders Kühnau (th.) sammen med Signe Vestergaard og Marius Olesen, der begge har været med til at udforme ansøgningen til prisen. Med Landsbyprisen følger 150.000 kroner.

Den gode cirkel

Netop mejeriet, der i dag rummer både købmand, minibibliotek og kontorfællesskab, står som et af de mange eksempler på, hvordan Faster Sogn har skabt udvikling i et område, der ellers har været præget af fraflytning og lukninger. Under mottoet "Den gode cirkel" og med afsæt i fremtidsværksteder, hvor områdets borgere udvikler nye ideer, har Faster Sogn således gennemført et imponerende antal udviklingsprojekter båret af stærke frivillige kræfter.

- I har vist, hvordan barrierer og udfordringer ofte kan overvindes ved at stå sammen, tænke nyt og samtidig tage kærlig hånd om de særlige værdier, som kendetegner netop jeres lokalsamfund. Det er en Landsbypris værdigt, lød det fra regionsrådsformanden, der dog også understregede, at der følger forpligtelser med Landsbyprisen.

- I vil helt sikkert opleve, at I fremover vil blive kontaktet af andre landsbyer og andre interesserede, som gerne vil høre mere om jeres projekter og måde at arbejde på. Det vil også give jer nye kontakter og samarbejdsmuligheder, som jeg håber, at I vil gribe, lød det.


Fejringen af Landsbyprisen bød blandt meget andet på gymnastikopvisning ved Faster Sogns flotte fælleshus og stadion.

Julelys og fremtidstro

Formand for Aktiv Faster, Svend Erik Olesen modtog prisen sammen med Signe Vestergaard og Marius Olesen, der begge har været med til at udforme ansøgningen til prisen.

- Det har været en fantastisk dag med et flot fremmøde af både lokale og gæster fra region og kommune, og det har jo været en lejlighed til at fortælle om nogle af de ting, vi selv synes, vi er lykkes med. Og så er det jo fornemt, at der også er andre, der synes det, lød det fra Svend Erik Olesen. Han kunne også fortælle, at der allerede er er sat navn på en del af de 150.000 kroner, der følger med Landsbyprisen.

- Vi har talt om at bruge en del af pengene – sammen med andre donationer - på julebelysning i vores tre byer. Derudover gemmer vi lidt på dem, så vi sørger for, at de bliver brugt på at sætte gang i projekter, som kan skabe varig gavn, forklarede Svend Erik Olesen.

I alt var der fire stærke finalister til Region Midtjyllands Landsbypris: Faster Sogn, Asferg i Randers Kommune, Mørke i Syddjurs Kommune og De syv Dale i Skanderborg Kommune. Regionsrådet besluttede i april, at prisen skulle gå til Faster Sogn.

→ Se kort videointerview med Svend Erik Olesen, formand for Aktiv Faster.

→ Se videopræsentationer af de fire kandidater.