Region Midtjylland har for første gang overrakt Initiativprisen. Prisen gik til Nørre Snede, der har gjort en særlig indsats for at skabe bæredygtig udvikling.

05.09.2023

Region Midtjylland overrakte for første gang sin initiativpris til en landsby, der har gjort en særlig indsats for at skabe bæredygtig udvikling i lokalsamfundet. Fredag 1. september modtog Nørre Snede prisen, da der var sensommermarked i landsbyen.

Både vejr og stemning var i top, da Nørre Snede fredag eftermiddag var samlet til sensommerfest. Og der var da også noget at fejre. Nørre Snede er nemlig modtager af Region Midtjyllands nyindstiftede initiativpris, der gives til en landsby, som kan inspirere andre til bæredygtig udvikling.

Nørre Snede får prisen for sin målrettede udviklingsplan, der tager udgangspunkt i både FNs 17 verdensmål og områdets rige kulturhistorie som bl.a. Hærvejsby.

- Man må bare sige, at I kan noget helt særligt i Nørre Snede. I viser vejen for, hvordan man kan omsætte verdensmålene til konkret lokal udvikling med bæredygtighed som omdrejningspunkt. I har i jeres udviklingsarbejde haft et skarpt øje for de ressourcer og traditioner, som allerede findes i og omkring jeres by, og det har I brugt det som springbræt til at genopfinde jer selv som en attraktiv og bæredygtigt landsby i Ikast-Brande Kommune, lød det fra Henrik Qvist (EL), næstformand for regionsrådet udvalg for regional udvikling, da han overrakte prisen til formand for lokalrådet Hans Jørgen Jensen.

 

Formand for Nørre Snede Lokalråd Hans Jørgen Jensen (tv) modtog Initiativprisen på vegne af byen efter en kort lykønskning fra næstformand for regionsrådets udvalg for regional udvikling, Henrik Qvist.

Fornyelse og tradition

Netop koblingen mellem fornyelse og tradition er kendetegnende for udviklingen i Nørre Snede. Efter at have taget turen fra centerby til stor landsby med kommunesammenlægningen i 2007, var der behov for at tænke nyt. Et stort områdefornyelsesprojekt afsluttet i 2012 blev et vendepunkt, og siden er det i høj grad lykkedes at vende afvikling til – bæredygtig - udvikling.

Nørre Snede har i dag mere end 50 foreninger, et hav af frivillige og en stærk fortælling, der binder det hele sammen. Konkret kommer det til udtryk i alt fra nybyggede shelterpladser, der giver adgang til områdets flotte natur, til "mikroskoven" der er på vej op ad jorden ved Nørre Snede Skole. Mikroskoven er i øvrigt et projekt som både fremmer biodiversiteten og elevernes mulighed for at lære om den, og det kan man læse meget mere om i denne artikel om mikroskoven.

Formanden for lokalrådet Hans Jørgen Jensen modtog prisen på vegne af byen. 

- Den her pris er til alle de mennesker, der i årtier har gjort et fantastisk stykke arbejde. Der er altid gang i et eller andet her i byen, lød det blandt andet fra en glad Hans Jørgen Jensen. 

 

Nørre Snede har svimlende 54 aktive foreninger. De var stærkt repræsenteret til byens sensommerfest.

Fakta

  • Initiativprisen er en ny pris, der gives til en af kandidaterne til Region Midtjyllands Landsbypris.
  • Initiativprisen er på 25.000 kroner og gives til en landsby, som på et specifikt område har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats, for udvikling af lokalsamfundet, der kan være med til at inspirere. Prisen er på 25.000 kroner.
  • Nørre Snede får initiativprisen for sin målrettede udviklingsplan med udgangspunkt i både FNs 17 verdensmål og lokalområdets kulturhistorie.
  • Læs mere om Region Midtjyllands Landsbypris
  • Læs mere om Initiativprisen.