Regionsrådet har tildelt to priser til landsbyer i regionen. Troldeskov og fælleskab er noget af det, der kendetegner vinderen af Landsbyprisen på 150.000 kr.

Region Midtjyllands Landsbypris går til Skave i Holstebro Kommune. Til venstre i billedet ses vinderne af Landsbyinitiativet, Daugård i Hedensted Kommune for deres arbejde med bæredygtig varme i landsbyen. Foto: Jesper Bach Thomsen, Region Midtjylland.

24.04.2024

I Skave sætter de gerne fælles foran bynavnet – og de mener, hvad de siger, når de taler om at skabe en inkluderende landsby, hvor alle deltager i udviklingen. De har tilmed succes med det. Så meget faktisk, at regionsrådet i dag tildelte den lille landsby i Holstebro Kommune med godt 500 indbyggere Region Midtjyllands Landsbypris 2024.

- Det er altid en god dag, når vi finder vinderen af Landsbyprisen, og selvom vi har haft et utroligt stærkt felt, så er det meget velfortjent, at den i år går til Skave. De har formået at få utrolig meget ud af det stærke fællesskab, der er blandt byens borgere. Samtidig har landsbyen været god til at samarbejde med både kommune og nabolandsbyer om at skabe udvikling i landsbyen. Det tjener til inspiration for andre landsbyer i samme situation, og det er netop det, Landsbyprisen skal være med til at fejre, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Onsdagens regionsrådsmøde blev overværet af repræsentanter fra Skave, der var både stolte og glade over hæderen – og de 150.000 kroner til yderligere udvikling, der følger med.

- Jeg er stolt over, at vi har fået Landsbyprisen. Det er noget, vi skal bruge til at brande vores by. Der kommer til at stå Landsbyprisen 2024 over det hele, og vi kan helt sikkert også finde noget at bruge pengene til, lyder det fra en storsmilende Henny Hedegaard Jensen, der er formand for Skave Borgerforening.

Læs mere om Skave og se videopræsentation af landsbyen

I alt var der ni kandidater fra otte kommuner indstillet til Landsbyprisen 2024. Fem af dem kom i finalen på baggund af en vurdering af et fagligt panel. Udover Skave var det:

  • Timring, Herning Kommune
  • Hou, Odder Kommune
  • Daugård, Hedensted Kommune
  • Ejer Bjerge (sammenslutning af fem landsbyer), Skanderborg Kommune

Læs mere om kandidater og proces for Landsbyprisen 2024

Grøn fjernvarme sikrede initiativpris

Henny Hedegaard Jensen fra Skave Borgerforening overværede regionsrådsmødet, hvor regionsrådsformand Anders Kühnau kunne tildele Landsbyprisen på 150.000 kroner til den lille landsby i Holstebro Kommune. Foto: Jesper Bach Thomsen, Region Midtjylland.

Samtidig med kåringen af Landsbyprisens vinder, traf regionsrådet beslutning om, hvem der skulle have prisen Landsbyinitiativet. Prisen er på 25.000 kroner og hylder en landsby, der har gjort en bemærkelsesværdig og inspirerende indsats i forhold til at finde nye energiløsninger til lokalsamfundet. Her har alle midtjyder haft mulighed for at indstille kandidater, og der har været ni kandidater til prisen.

Landsbyinitiativet 2024 går til Daugård i Hedensted Kommune.

I Daugård er man bl.a. gået sammen om at gennemføre en omstilling fra naturgas til fossilfri opvarmning for ca. 800 borgere og den lokale skole i et nytænkende fjernvarmeprojekt. Der er etableret et lokalt andelsselskab, og projektet er nu godkendt og iværksat med fuld tilslutning fra lokalområdets borgere.

- Med Landsbyinitiativet ønsker vi at sætte fokus på, hvordan små lokalsamfund kan bidrage til en bæredygtig omstilling af samfundet på en måde, der både gavner landsbyens borgere, og som både land og by kan lære noget af. Det lever Daugård flot op til med de projekter de har gang i, siger Anders Kühnau (S).

I Daugård har prisen stor betydning, fortæller Henrik Narud, formand for Daugård Fællesvarme. 

- Vi er glade. Det har været et stort arbejde at få folk til for alvor at interessere sig for vores projekt, for i det daglige tænker man måske ikke så meget over, hvor varmen egentlig kommer fra. Men det her er et rygstød, og det betyder meget, at der nogen, der faktisk tror på idéen, siger han.

Læs meget mere om Landsbyprisen og Landsbyinitiativet.