Det er in at være ude
I Naur-Sir har de grebet tidens ånd og er i gang med at søge midler til Danmarks første outdoor forsamlingshus, der skal være områdets nye samlingspunkt.
23.06.2021
I Naur-Sir har de grebet tidens ånd og er i gang med at søge midler til Danmarks første outdoor forsamlingshus, der skal være områdets nye samlingspunkt.
I landsbysamfundet Naur-Sir uden for Holstebro ligger Sir Lyngbjerg Plantage, der historisk har været et af de vigtigste folkelige samlingssteder i Nordvestjylland siden 1860’erne. Nu er en gruppe af lokale borgere i fuld gang med at give området en renæssance med et udendørs forsamlingshus.
– Det ligger lidt i generne, at vi er gode til at mødes. Vi vil gerne være sammen og forsamle os, og så er det oppe i tiden at være ude i stedet for at mødes i et lille, indelukket lokale, forklarer Hans Sørensen, der er tovholder for projektgruppen.
Borgerne i byen er i forvejen vilde med at være udendørs. Området byder på et væld af udendørs aktiviteter som ridning, beachvolley, crossfit, kroket og ikke mindst et mountainbikespor, der er kåret til Danmarks bedste.
– Vi elsker at være ude, og der er altid masser af liv i området, så det vil være skønt med et forsamlingshus, der falder ind i området og samtidig kan blive et nyt vartegn for byen, forklarer Bo Jensen, der er formand for Naur Sir Borgerforening, der dækker byerne Naur, Sir, Krunderup og Alstrup.
Uformelt mødested
Ideen er, at det udendørs forsamlingshus skal være en form for moderne bivuak, der kommer til at ligge i udkanten af skoven i forlængelse af Sir Lyngbjerg Centret, der lige nu er under renovering. Forsamlingshuset kommer til at byde på bålsteder, grill og udekøkken og skal være til fri afbenyttelse døgnet rundt, så alle borgere er velkomne til at benytte det.
Projektgruppen håber, at det bliver et uformelt mødested, der kan være med til at skabe et endnu stærkere lokalt liv.
– Det kan være borgere, der mødes til kaffe eller en picnic, hygge inden eller efter en mountainbiketur, kreative værksteder, undervisning eller vores crossfittere, der kan træne under halvtaget i regnvejr, fortæller Bo Jensen.
Han håber også, at de nye faciliteter kan give et pift til byens fællesspisninger.
– Borgerforeningen bruger i dag Sognegården til fællesspisninger, men det bliver hurtigt lidt formelt og tiltrækker typisk den ældre del af befolkningen. Vi håber, at outdoor forsamlingshuset kan gøre det mere uformelt og tiltrække flere af de unge børnefamilier, siger han.
Og drømmen stopper ikke der.
– Vi kunne også godt tænke os at bygge nogle små hytter omkring forsamlingshuset, så der er mulighed for at overnatte, fortæller Bo Jensen.
De omkring 1500 indbyggere i landsbyerne omkring forsamlingshuset synes, det er et spændende projekt og er generelt meget positive stemt. Da projektgruppen skulle indsende deres ansøgning til Realdania-kampagnen Underværker, krævede det, at mindst 500 borgere bakkede op om projektet, og Outdoor Forsamlingshuset fik næsten 700 borgere til tasterne.
Knyt aktiviteter til naturen
Ideen om at bruge naturen som samlingspunkt er også den helt rigtige tilgang, hvis man spørger Karen Refsgaard, der er forskningsdirektør i Nordregio. Karen Refsgaard er medforfatter til et casestudie i de nordiske lande om, hvad der gør landdistrikter mere attraktive. Casestudiet undersøger 14 kommuner i Norden, der alle har haft succes med at skabe både jobs og befolkningstilvækst. Fælles for de 14 kommuner er, at de har udnyttet den unikke natur, hver enkelt kommune har.
– En rig natur er én ting, men det handler om at få noget ud af den. Enten i form at indtægter, oplevelser, turister eller værdi for beboerne, forklarer Karen Refsgaard.
Et af eksemplerne fra studiet er Vágur på Færøerne, der i mange år var ramt af fraflytning. En gruppe unge etablerede i samarbejde med kommunen en outdoor højskole med fokus på vandring, klatring, paragliding, kajak og sejlads – og den blev så populær, at den bidrog med både jobs, tilflyttere og turister.
Et andet eksempel er Klitmøller i Thy, som med udgangspunkt i deres store bølger, der var eminente at surfe på, fik flere surfere til at slå sig ned i byen. I dag er der små kaffebarer, bryghuse og surfskoler i byen. Der er kommet flere nye, mindre virksomheder, og der er ikke længere lægemangel. Det har gjort området mere attraktivt både at bo, arbejde og holde ferie i.
– Det gælder i bund og grund om at bygge på de naturressourcer, du har. Du behøver ikke nødvendigvis at opfinde noget nyt. Det gælder om at knytte aktiviteter til naturen og de lokale menneskelige kompetencer, der giver stolthed, historie og rekreative muligheder, slår Karen Refsgaard fast.
Og det er netop det, de forsøger at gøre i Naur-Sir, hvor det udendørs forsamlingshus trækker tråde tilbage til områdets historie og skal samle borgerne i noget af det bedste, området kan byde på. Nemlig naturen.
Grundlovsdag under åben himmel
Lige nu er arbejdsgruppen i fuld gang med at søge midler til projektet. Ud over Realdanias Underværker har de blandt andet søgt Region Midtjyllands Landdistriktspulje og Nordeafonden.
– Indtil videre har vi rundet en halv million, så det går fantastisk, men de store fonde er afgørende for, om det kan lade sig gøre. Vi er meget optimistiske. Vi tror og håber på, at det nok skal lykkes, siger Hans Sørensen.
Hvis det lykkes at få samlet de sidste penge ind, er planen, at byggeriet sættes i gang til foråret, så borgerne i Naur-Sir kan fejre grundlovsdag 2022 under åben himmel med en stor indvielse af byens nye Outdoor Forsamlingshus.
Naur - Sir Outdoor Forsamlingshus
Forsamlingshuset skal ligge i udkanten af skoven ved Sir Lyngbjerg Centret. Det samlede budget for projektet er 3.752.187 kroner, og forsamlingshuset kommer til at være for alle i Naur-Sir-området: børn, unge, voksne, seniorer og gæster.