23.08.2024

En stærk organisering af det frivillige arbejde har stor betydning for udviklingsarbejdet, viser forskning. I landsbyerne Skave og Timring har de fundet hver deres form, der virker – og som måske kan inspirere andre.

De fleste landsbyer drømmer om et sprudlende landsbyliv med masser af spændende arrangementer, rivende udvikling og gode idrætstilbud til både børn og voksne. Og det har de med stor succes skabt i den vestjyske landsby Timring, der har 703 indbyggere.

I 2017 valgte de at fusionere byens borgerforening med de fire sportsforeninger og i stedet skabe en samlet forening, Aktiv Timring, hvor de har én hovedbestyrelse og en række underudvalg.

- Jeg tror helt sikkert, det er dét, der gør, at vi lykkes med frivilligheden. Nu er det kun os fem i hovedbestyrelsen, der har bestyrelsesarbejde, og ellers kan vi engagere de frivillige mere periodisk i de ting, de synes, er spændende, forklarer Mikkel Ebbesen Vinther fra Aktiv Timring.

Tilfredse foreninger

Dermed har Timring løst en af de største udfordringer, som mange landsbyer står med ifølge forskningsprojektet fra Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet 'Lokale med på råd og borgere i forening' – nemlig at finde medlemmer til de mange bestyrelser. Projektet undersøger, hvilken rolle lokalsamfundsforeninger som lokalråd, landsbyråd og borgerforeninger spiller i det lokale demokrati.

Projektet viser, at der findes lokalsamfundsforeninger i 81 ud af Danmarks i alt 98 kommuner, og de er typisk optaget af emner relateret til forskønnelse, bygningssanering og byfornyelse, trafik og transport, natur og friluftsliv og kulturelle tiltag.

- Det er meget udbredt i alle lokalsamfund – især på landet. Det gode er, at foreningerne generelt er tilfredse med de resultater, de skaber. 70-80 % siger i vores undersøgelse, at de er meget tilfredse, fortæller Anette Aagaard Thuesen, der er lektor ved Syddansk Universitet og står bag forskningsprojektet.

De frivillige kræfter er dog altafgørende for udviklingen i et lokalområde, og ifølge Anette Aagaard Thuesen kræver det en stærk organisering af de frivillige at skabe den ønskede udvikling.

- Landsbyerne kan helt sikkert lære af hinanden, og jeg tror på, at man kan tænde ethvert lokalsamfund. Du kan godt tage en organisering, der fungerer ét sted og kopiere den til dit eget område, men det betyder ikke, at det hele bare kører derfra. Ofte er de mange års organisering og traditioner, der ligger bag, afgørende, forklarer hun.

Smart organisering

Både i Skave og Daugård er det frivillige arbejde stærkt organiseret. Her ses repræsentanter for vinderne af Region Midtjyllands Landsbypris 2024, som er Skave i Holstebro Kommune. Til venstre i billedet ses vinderne af Landsbyinitiativet, Daugård i Hedensted Kommune for deres arbejde med bæredygtig varme i landsbyen. Foto: Jesper Bach Thomsen, Region Midtjylland.

I Timring har Aktiv Timring haft succes med at skabe en lang række nye muligheder i byen som jumping fitness og pickleball, fælles arrangementer som sodavandsdisko, damefrokost, sankthansbål samt udvikling af natursti og fjernvarme. Landsbyen har også påtaget sig et socialt og inkluderende ansvar som fx deres samarbejde med Møltrup Optagelseshjem for hjemløse mænd, kurser om flextrafik samt aktiv inddragelse af nytilflyttede.

At det er lykkes med så mange tiltag er helt sikkert takket være deres organisering, mener Mikkel Ebbesen Vinther fra Aktiv Timring.

- Det er en kæmpefordel for os, at vi er Aktiv Timring. Vi er ikke en fodboldforening, så vores opgave er ikke at holde et fodboldhold kørende, men at gøre Timring til et godt sted at bo. Vi har ikke så mange trælse snakke om, hvordan vi holder liv i ting. Det er okay, at det er ting, der ikke kører videre – så kommer der bare noget andet, forklarer han.

I forhold til det frivillige arbejde har de i Aktiv Timring stor succes med at prikke til borgerne i byen, når der er en frivillig opgave, der skal løses.

- Det hjælper ofte, hvis man bliver spurgt direkte. Jeg kom selv ind i det, fordi der var nogen, der spurgte mig om jeg ville være fodboldtræner, og så har det grebet om sig derfra, fortæller Mikkel Ebbesen Vinther med et smil.

Et særligt fællesskaw

Nord for Timring ligger landsbyen Skave, der også har haft stor succes med at engagere frivillige blandt byens 500 indbyggere og få masser af spændende ting til at ske. Skave har netop vundet Landsbyprisen 2024, og her har de organiseret sig i en borgerforening med en række underudvalg samt et hav af idrætsforeninger.

- Vi synes vi har et meget unikt fællesskab – det, vi kalder FællesSkave – som binder vores strategi sammen, forklarer Henny Hedegaard Jensen, der er formand for borgerforeningen.

En lille landsby med så mange foreninger kræver frivillige. Mange frivillige. Og her har de i Skave haft stor succes med at afgrænse opgaverne, så det er nemmere at få folk til at hjælpe. Derudover gør de en dyd ud af at pleje de frivillige.

- Det kan være noget så simpelt som at sørge for at de får mad, mens de arbejder. Da vi skulle etablere vores skovtrold VildEmil i Tinkerdal Skov, havde 40 frivillige meldt sig til at hjælpe med at bygge, og så kom flere andre fra byen med boller, mad og kage, så det blev en hyggelig oplevelse, forklarer Henny Hedegaard Jensen.

Og der er masser af andre projekter i gang i Skave. Lige nu er de for eksempel ved at bygge en discgolfbane ved VildEmil for at få flere ud i skoven, og de er i gang med at sælge anparter for at få genetableret byens købmand, der lukkede i 2022.

Landsbyernes 3 bedste tips til at engagere frivillige

  1. Spørg! De fleste vil gerne hjælpe, hvis de bliver spurgt.
  2. Afgræns opgaverne. Gør det meget konkret, hvad opgaven går ud på.
  3. Plej de frivillige. Sørg for, at de har det godt, imens de arbejder.

Vil du vide mere om lokalråd og borgerforeninger?

Dyk ned i rapporten fra Syddansk Universitet og bliv klogere på, hvordan du som lokalsamfundsforening kan organisere dig og få indflydelse i dit lokale område.

Læs rapporten 'Lokale med på råd og borgere i forening'