Børn der laver gymnastik i idrætshal

30.09.2022

Purhus IF har ansat to udviklingskoordinatorer i en unik konstellation, der sikrer et højt aktivitetsniveau og samtidig styrker samarbejdet med de frivillige og byens skole og børnehaver.

Det går ikke stille for sig i Purhus IF, hvor beboerne i Asferg og Gassum ikke bare kan gå til fodbold, badminton og gymnastik. Her er også Jump 4Fun fitness, E-sport, mountainbike, krolf og meget andet, så alle kan være med.

Purhus IF har ansat to udviklingskonsulenter, der 30 timer om ugen dedikerer al deres tid til at udvikle foreningen, skabe nye aktiviteter og holde hånden under foreningens mange frivillige.

– Det er en stor styrke, fordi de to ansatte kan sætte en masse nye ting i gang og støtte op omkring de praktiske ting, du som frivillig kan have svært ved at nå, når du skal passe dit arbejde ved siden af, forklarer formand i Purhus IF Jens Larsen.

Børn der dyrker idræt i en idrætshal

Indsats for børn

Purhus IF tilbyder også en lang række aktiviteter, der har fokus på at få børn i gang med bevægelse og idræt, fra de er helt små. Det gælder for eksempel PIF Babyklub, Spireklubben, Familie Sjov og idrætseftermiddage for børnehavebørn og deres pædagoger.

I 2019 viste en undersøgelse nemlig, at 28 % af børnene i indskolingen på Asferg Skole var overvægtige. Det ville Purhus IF gerne gøre noget ved, så de søsatte projektet ’Sundhed, bevægelse og trivsel i Purhus IF’.

– Vores udviklingskoordinatorer står bag projektet, hvor de har styrket samarbejdet med skolen og de to børnehaver, vi har i skoledistriktet, så vi kan få børnene i gang, fra de er helt små. Samtidig har vi også 'PIF for ALLE', der hjælper alle 0-15-årige i gang med at dyrke idræt, forklarer Jens Larsen.

Indtil videre har de nye tilbud båret frugt. Ifølge Jens Larsen er flere familier i området kommet i gang med at dyrke idræt, og især det nye Jump4fun-hold med leg, alternative boldspil og forhindringsbaner har fået børn i gang, som aldrig tidligere har dyrket idræt.

Babyer og mødre til babymotorik

Tilfører stor værdi

Det er selvfølgelig ikke gratis at have to koordinatorer på lønningslisten, men i Purhus IF skaber de ansatte så meget aktivitet, at de også skaber deres egen økonomi.

– Jo mere aktivitet de skaber, jo bedre økonomi har foreningen, men det vigtigste er stadig, at aktiviteterne giver mening. Som idrætsforening har vi et ansvar. Vi er drevet af tilskud, så dem skal vi forvalte, så borgerne i området får så meget idræt for pengene som muligt, forklarer Jens Larsen.

Hvor nogle idrætsforeninger måske tænker, at det er for problematisk og dyrt at have ansatte, er Jens Larsen af den modsatte mening. Som frivillig leder er det en udfordring at have medarbejdere med krav og forventninger, men det er godt givet ud i forhold til den værdi, de tilfører foreningen – og lokalsamfundet.

Så hvis der sidder nogle idrætsforeninger derude og tøver lidt, har Jens Larsen kun én ting at sige:

– Bare kom i gang! Jeg kan kun anbefale det, hvis man kan finde økonomien og nogle gode samarbejdspartnere – det har i den grad været en styrke for os.

3 fordele ved at have en idrætskonsulent

1. Styrk forholdet til de frivillige

De frivillige føler sig mere værdsatte, når der altid er én, de kan gå til – og som har tid, når de rent faktisk har brug for det.

2. Få kapacitet i dagtimerne

Samarbejdsmøder med folkeskolen, telefonopkald til kommunen og andre administrative opgaver skal ske i dagtimerne – hvor de fleste frivillige har et andet arbejde at passe.

3. Skab øget aktivitet i foreningen

Med en ansat til at klare nogle af de praktiske opgaver og koordinerer opgaverne sammen med de frivillige, bliver langt flere af de gode ideer også ført ud i livet.

Vil du vide mere?

Hvis du er nysgerrig og vil vide mere, så kontakt bestyrelsesmedlemmer eller udviklingsmedarbejdere i Purhus IF.

Find kontaktinformationer

Læs mere om Purhus IF