Foto: Jan Thøgersen

04.01.2022

I Stjær er borgerne gået strategisk til værks for at skabe en grønnere landsby – og det har virket. De har i 2021 vundet prisen som Årets Landsby for blandt andet deres grønne handleplaner, der med lethed kan kopieres til andre landsbyer.

I den lille landsby Stjær uden for Skanderborg er der flere tegn på, at den grønne omstilling er i gang. På parkeringspladsen ved den lokale brugs står to ladestandere til elbiler, flere borgere cykler rundt på elcykler, og der er ikke længere så meget affald i skraldespandene.

Det seneste års tid har de godt 1.000 indbyggere være involveret i projektet ’Bæredygtighed for alle i Stjær – Grønne Handlingsplaner’, som blev skudt i gang af Stjær Sogns Borgerforening.

– Vi syntes, det kunne være fedt at gøre noget ved den grønne omstilling som landsby, men der er mange indgangsvinkler til at blive grøn, så for os handlede det om at få noget viden og give borgerne i Stjær nogle handlemuligheder på baggrund af den viden, fortæller Helene Simoni Thorup, der er bestyrelsesmedlem i borgerforeningen.

Ringe i vandet

I starten af 2020 tog borgerforeningen fat i EnergiTjenesten, som er en nonprofit uvildig organisation, der arbejder for et bæredygtigt samfund, og fik hjælp til at sammensætte og igangsætte projektet.

Borgerforeningen startede med en foredragsrække for byens borgere med fem forskellige temaer inden for klima: afffald, energiforbrug, grøn transport, grønne indkøb og biodiversitet. Derudover blev 50 familier i Stjær udvalgt til at få besøg af en coach, der hjalp med at finde ud af, hvad der gør størst forskel at ændre på. Coachen hjalp også med at udarbejde en grøn handleplan for hver enkelt familie.

– Det er ikke nogen nem ting at løse den her klimakrise, så vi startede med folkeoplysning, viden og inspiration, forklarer Helene Simone Thorup.

Borgerforeningen meldte åbent ud, at nu skulle der ske noget i Stjær. De fortalte vidt og bredt om deres projekt – og pludselig begyndte forskellige samarbejdspartnere at melde sig på banen.

Affaldsselskabet RenoSyd tog for eksempel initiativ til borgereksperimentet ’Mindre Restaffald’, hvor 12 husstande fra Stjær deltog. Det fik reduceret affaldsmængden i Stjær med 38 %. Skanderborg Kommune er med i to EU-projekter med fokus på bæredygtig energi i lokalområder, hvor de har inviteret 20 husstande i Stjær til at få udskiftet deres gasfyr til varmepumpe med saltlager og solceller.

– Det er fedt, at det har ført nye projekter og nye samarbejdspartnere med sig, fordi vi har sagt højt, hvad vi går og laver her i Stjær, siger Helene Simone Thorup.

En mand der sorterer affald


Demonstration af affaldssortering. Foto: Cecilie D. Høj 

Spejdere der laver bål


Spejdere der laver bålmad. Foto: Cecilie D. Høj 

Løft blikket

Og netop samspillet mellem kommune og landsby beskæftiger Annette Aagaard Thuesen, lektor ved Center for Landdistriktsforskning, sig med.

Hun har i 2021 været med til at udgive publikationen "At løfte blikket - Inspirationskatalog til strategisk landsbyplanlægning", som skal give kommunerne inspiration til, hvordan man kan arbejde med strategisk landsbyplanlægning i kommunen.

I kataloget har de interviewet planlæggerne i 37 forskellige kommuner og taget forskellige gode eksempler med til inspiration.

– Det er jo store udfordringer, der skal løses derude. Det handler om integration, jobs og klima, og derfor opfordrer vi til at bygge bro mellem kommune og landsby, for alt udvikling kan ikke ske på et kommunekontor, forklarer Annette Aagaard Thuesen.

Hun peger på flere kommuner i undersøgelsen, der ligesom Stjær er gået mere kreativt til værks og har set deres landsbyer på nye måder.

– Det gælder om at skabe forskellige fora, hvor myndigheder og lokalsamfund kan mødes og forstå hinanden. Det behøver ikke altid at handle om befolkningstilvækst. Nogle lokalsamfund vil måske hellere fokusere på at være sunde eller skabe grønne tiltag som i Stjær, forklarer Annette Aagaard Thuesen.

Løbende udvikling

I Stjær er projektet ’Bæredygtighed for alle i Stjær ­– Grønne Handlingsplaner’ slut, men det betyder ikke, at landsbyen stopper med den grønne udvikling.

– Nu har vi gjort en masse for at få viden og sætte samtalen i gang over hækken, så nu kigger vi på, hvad der skal være vores næste skridt. Vi er slet ikke færdige endnu, fortæller Helene Simoni Thorup.

Borgerforeningen har for eksempel planer om at undersøge mulighederne for at anlægge en mindre solcellepark i byen, som skal finansieres gennem folkeaktier. De har også en plan om, at alt haveaffald skal blive i Stjær i form af kompost og kvashegn, og endelig vil de lave et grønt regnskab for landsbyen, så det bliver nemmere for alle at følge udviklingen.

– Der er mange ting i gang, for den grønne omstilling er ikke ét projekt, men en løbende udvikling, hvor vi forsøger at give viden og inspiration til at træffe de gode valg, slutter Helene Simoni Thorup.

Elladestandere i Stjær


Elladestandere i Stjær. Foto: Jan Thøgersen

4 tips til grøn omstilling

1. Gør det sammen

Når man gør det i et fællesskab, så bliver alle de små ting, vi gør hver for sig, en del af noget større. Virkningen bliver større og mere meningsfuld.

2. Tilegn jer viden

Drop de løftede pegefingre, men tilegn jer viden.

3. Sig det højt

Sæt samtalerne i gang. Fortæl, at I gerne vil noget, skriv om det, og tal om det - så er det vores erfaring, at andre melder sig på banen og gerne vil lege med. 

4. Angrib klimadagsordenen bredt

Nogle tænder på biodiversitet og mere natur i haverne, andre på teknik og varmepumper – og andre igen på genbrug. Det handler om at gribe folk der, hvor interessen er.