09.11.2022

Ny regional pulje hjælper borgere i områder uden kollektiv forsyning, eller med gas som energikilde, med at få overblik over mulighederne for fælles energiforsyning.

Region Midtjylland øremærker nu pengene i puljen "Den bæredygtige landsby" til at støtte energiprojekter i yderområder ramt af energikrisen. Landsbyer eller lokalområder uden kollektiv forsyning – eller med gas som energikilde – kan dermed sammen med en kommune nu søge støttebeløb på op til 100.000 kroner til screening og vurdering af mulige energiløsninger.

- Vi står lige nu i en energikrise, der rammer rigtig mange borgere i yderområder hårdt. Men det understreger også behovet for at tænke i andre energiløsninger, og her kan puljen til landdistriktsudvikling være med til at klarlægge, hvad der er fornuftigt at investere i – og hvordan en finansiering kan skrues sammen, siger formand for regionsrådet udvalg for Regional Udvikling, Bent B. Graversen (V).

Billig og grøn i fællesskab

Støtten skal få flere borgere, forsyninger og beslutningstagere til at overveje fælles grønne energi-løsninger. Fx opstart af nye fjernvarmeselskaber, etablering af termonet (jordvarme) eller alternative løsninger.

- Mange borgere i landdistrikterne er i dag ikke tilsluttet fælles forsyning. Det går ud over både bæredygtighed og privatøkonomi. På denne måde kan vi hjælpe folk med hurtigere at afklare, hvilke energikilder, der kan sættes i stedet for det nuværende, siger næstformand for Udvalg for Regional Udvikling, Henrik Qvist (EL).

Aulum Fjernvarme i Vestjylland. Foto: Region Midtjylland.

Fakta om puljen

  • Puljen "Den bæredygtige landsby" har ansøgningsfrist 15. november.
  • Landsbyer eller lokalområder kan sammen med deres respektive kommune søge op til 100.000 kroner i støttebeløb. Puljen skal søges i samarbejde med en kommune.
  • Der er i alt 800.000 kroner i puljen. Regionen finansierer op til 75 pct. af de samlede udgifter i et projekt.
  • Pengene kan bruges til:
    • Screening og vurdering af mulige energiløsninger, herunder at få foretaget økonomiske beregninger
    • Udarbejdelse af projektforslag til et lokalt energiprojekt i overensstemmelse med kommunens strategier og politikker
    • Informationsmøder for lokalområdets borgere – herunder leje af lokaler og forplejning.

Læs mere om puljen "Den bæredygtige landsby".