Sådan energioptimerer du din bolig
Mange landsbyer kæmper med at finde grønne og billigere energiløsninger, men en løsning kan også være energioptimering af dit hjem. Se råd fra energirådgiver.
04.06.2024
De seneste år er flere og flere energifællesskaber dukket op på tværs af små landsbyer, men nogle steder er det ikke muligt at gå sammen om at finde billigere energiløsninger – og så kan det være en mulighed at handle på egen hånd og energirenovere dit hus.
- Der er mange muligheder for at energioptimere i især ældre boliger, og nogle investeringer er dyrere end andre. Men energirenovering kan ikke kun spare dig penge, det kan også give bedre komfort og et mere behageligt indeklima samtidig med at du gør noget godt for klimaet, fortæller Carsten Vejborg, der er energirådgiver i EnergiTjenesten.
Få overblik over dit hus
Ønsker du at energirenovere gælder det om at gå huset igennem og få overblik over energiforbrug og varmekilde. Dét er de oplagte steder at sætte ind.
- Start med at kigge på, hvad I varmer op med. Er det gas- eller oliefyr, gælder det om at skifte til en anden varmeløsning. Har du ikke adgang til fjernvarme, er en varmepumpe den bedste løsning. Den vil kunne reducere husets CO2-udledning med helt op til 70-80 %, forklarer Carsten Vejborg.
Det næste, du skal kigge på, er husets energiforbrug. Er det højt, hvad er så årsagen?
- Et højt energiforbrug skyldes typisk at huset er utæt eller dårligt isoleret, så det gælder om at gå hele huset igennem og tjekke vinduer, døre, ydervægge, lofter og gulve, siger han.
Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Home, ligger især udskiftning af varmekilde og vinduer højt på boligejernes ønskeliste inden for energirenovering. 13 % svarer, at de har været i gang med eller har planer om at skifte til en anden varmekilde eller nye energiruder.
Ryk en energiklasse op
Går du i gang med at energioptimere, kan det betyde, at dit hus kan få et nyt og bedre energimærke. Og her kan selv små ting være med til at rykke huset en energiklasse op ifølge Carsten Vejborg.
- Det kan fx være efterisolering på loftet, nye tætningslister i vinduerne og selvfølgelig også større investeringer som skift af varmekilde. Alt efter, hvor meget du optimerer, kan huset måske gå fra E til D eller C, og det kan have stor betydning for salgsprisen, forklarer han.
Det er også en god ide at kigge på elforbruget på alle de ting, der bruger strøm i huset. Har du en gammel tørretumbler eller køleskab, kan der være besparelser at hente ved at skifte til et nyt og mere energivenligt. Det kan også være, du har mange ting stående på standby? Eller du stadig har halogenpærer i nogle af de lamper, som ofte er tændt?
- Hvis du er opmærksom på dit elforbrug, kan du komme ned på 1.000 kWh per person om året. Det er en god målsætning, men det kræver også en stor indsats, slår Carsten Vejborg fast og understreger, at den grønneste strøm selvfølgelig er den, du ikke bruger.
Få tilskud til din energirenovering
Du kan søge om tilskud fra Energirenoveringspuljen til isolering, vinduer, ventilationsanlæg, vandbåret rumvarme og ny energimærkning, hvis dit hus er en helårsbolig med energimærke E, F eller G.
Læs mere på sparenergi.dk/energirenoveringspuljen